Hållbar utveckling & gröna möten

Båt på Klarälven. I bakgrnuden syns en buss som åker över stenbron.

Fokus på hållbar utveckling, gröna möten och Fairtrade.

För att kunna vara en attraktiv stad som växer och utvecklas är det naturligt för Karlstad att ha stort fokus på miljö. Alla invånare i Karlstads kommun ska ha tillgång till ett mindre grönområde inom 100 meters avstånd, ett större grönområde inom 300 meters avstånd och ett närströvområde inom 30 minuters promenadavstånd. För oss är det inte bara självklart med gröna oaser, blomsterprakt och naturlig tillgång till Klarälven och Vänern. Karlstad är även en av initiativtagarna till att skapa världens första mötesregion för hållbar utveckling. I samarbete med den skandinaviska avdelningen inom ICCA (International Congress and Convention Association) har Karlstad tillsammans med 15 andra destinationer tagit fram ett index för hållbar utveckling. Karlstad utmärker sig speciellt inom ett par områden. I Skandinavien är 60 procent av hotellen miljöcertifierade. I Karlstad är motsvarande siffra 85 procent. Dessutom ligger en övervägande majoritet av alla hotell inom bekvämt gångavstånd från tåg- och busstation samt de flesta av stadens mötesanläggningar, vilket minimerar behovet av lokal transport på orten. 

Restaurangen på Karlstad CCC, Karl IX, är som en av endast 40 restauranger i hela Sverige som är miljömärkt med Svanen. Dessutom bidrar Karlstad CCC aktivt i arbetet med att ta fram en särskild miljöcertifiering för mötesanläggningar.

Karlstad är också en av Sveriges främsta cykelstäder. Karlstads kommun satsar 15 miljoner kronor varje år på att underhålla och bygga ut stadens cykelvägar. Lokaltrafiken är väl fungerande och stora investeringar görs för utökad busstrafik med biogas.

I februari 2008 diplomerades Karlstad, som sjätte staden i Sverige, till Fairtrade City.  I mars 2011 blev Karlstad dessutom utsedd till Sveriges Fairtrade-huvudstad. Det är en unik utmärkelse och det var första gången man utsåg en huvudstad. Karlstad fick utmärkelsen tack vare en mycket positiv utveckling inom området. I Karlstad har den offentliga sektorns konsumtion av Fairtrade-märkta varor mer än tiofaldigats på fem år. 

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret här så skickas dina synpunkter till den som är ansvarig för sidan. Skriv in din e-postadress så kan vi kontakta dig. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats!

      ×

Uppdaterad den