Texter om Karlstad

Här nedan finns texter om Karlstad. De är fria att använda för alla som ska skriva eller berätta om Karlstad. Använd texterna i sin helhet eller välj det du behöver. Du kan också ha dem som underlag för egna texter och presentationer om Karlstad. Ange gärna källan: visitkarlstad.se

Texterna finns också på engelska. 

Om du behöver mer underlag är det bara att kontakta någon av oss:

Linda Olsson, Karlstads kommun, kommunikationsenheten, tel: 054-540 10 23 eller e-post linda.olsson@karlstad.se 

Solstaden Karlstad 

Alltid sol hos oss

Sedan 1700-talet förknippas Karlstad med solen. Och det är tack vare Eva-Lisa Holtz, en glad och trevlig servitris som genom sitt sprudlande humör och varma bemötande blev vida känd under namnet Sola i Karlstad. Hon var driftig och ambitiös och öppnade så småningom sin egen krog och blev en aktad dam i staden. I dag står Herman Reijers staty av Sola vid Karlstads vackraste vy, utanför Stadshotellet intill Klarälven.

Sola har, tillsammans med den glada sol Lasse Sandberg ritat och som Karlstads kommun använder som logotyp, befäst Karlstad som hela Sveriges solstad.

Sol i sinnet

Tack vare stadens läge vid Vänern, så skiner solen faktiskt lite oftare här. Karlstad brukar allt som oftast ligga på Sveriges tio-i-topp-lista när det gäller soltimmar.

Men Karlstads sol är i första hand inte den på himlen utan den i sinnet, vårt arv från Sola. Så även om solen tillfälligt skulle lysa med sin frånvaro på himlen, kommer du känna värmen från människorna du möter.

Karlstad - Vänerstaden

Där Klarälven möter Vänern

Med sitt läge där Sveriges längsta älv möter Norra Europas största insjö, har Karlstad, eller Tingvalla som platsen hette förr, varit en viktig handels- och marknadsplats ända sedan 1200-talet. Och fortfarande är handeln viktig – det växer så det knakar, både i centrum och på shoppingcenter strax utanför stan.

År 1584 fick Karlstad sina stadsprivilegier och sitt namn av hertig Karl, sedermera kung Karl IX. 1647 blev Karlstad stiftsstad och 1775 residensstad. Och precis som många andra svenska städer har även Karlstad drabbats av stora eldsvådor. Den värsta inträffade en julidag 1865. Då ödelades i princip hela staden. Bara några få av stadens byggnader klarade sig, ett par hus längs Älvgatan samt Biskopsgården och domkyrkan.  

Sveriges längsta och äldsta stenbro 

Ett av Karlstads mest välkända byggnadsverk är den gamla stenbron över Klarälven. Östra bron med sina tolv valv är Sveriges längsta och äldsta stenbro, 168 meter lång. Den började byggas redan 1761. Tidigare hade det funnits broar i trä på platsen, men eftersom de inte kunde stå emot vårflodens vattenmassor så behövde man en bro i sten.  Byggtiden beräknades till fyra år men först 1797, 32 år senare invigdes bron och den blev inte helt klar förrän 1811.

Vattnet – en del av staden

I Karlstad är vattnet alltid närvarande. Någon del av Klarälvens alla älvgrenar finns, om inte direkt utanför fönstret, så i alla fall en kort promenad bort. Sommartid kan man till och med åka buss på vattnet. Och på båtbussarna är resan lika viktig som målet. De trafikerar både älven och delar av Vänerns skärgård.

Den som vill, kan ta ett dopp i älven mitt i stan. Och i Inre hamn kan man njuta av sommarkvällen och kroglivet.

Karlstad - kulturstaden

En levande berättartradition

I Värmland och Karlstad är kulturen en del av vardagen. En levande berättartradition och stark skaparkraft gör att det finns mycket att upptäcka och uppleva – i stort och smått. 

Wermland Opera bjuder på opera och musikaler i världsklass. Värmlands Museum överraskar med spännande och unika utställningar. Alsters Herrgård visar skalden Gustaf Frödings rötter. Och Sandgrund Lars Lerin är hemvist för en av Nordens främsta akvarellkonstnärer. Detta tillsammans med små spännande gallerier, teatrar och hantverksbutiker gör att staden lever upp till arvet från bland andra Gustaf Fröding, Nils Ferlin och Selma Lagerlöf.

Hela Värmland

Inom en dryg timme når du även stora delar av Värmland, med kultur och magisk natur. Året om.

Selma Lagerlöfs Mårbacka, Sliperiet i Borgvik, Glaskogen, Ransäterstämman, Kristinehamns konstmuseum, Rottneros park, Västanå teater, Rackstamuseet och Klässbols linneväveri, är några exempel. Till det ska läggas alla Värmlands gårdsbutiker, ateljéer och gallerier. Och Karlstad är porten till upplevelsen.

Karlstad - mötesstaden

Utvecklande möten

Dagens Karlstad formas av upplevelser, evenemang och möten. Med ett läge mitt emellan Stockholm, Göteborg och Oslo samt bra kommunikationer med såväl buss och tåg som flyg, passar Karlstad perfekt för både mindre tillställningar och större evenemang, konserter och kongresser.

Och här finns alla möjligheter för kongress- och evenemangsarrangörer. Karlstad CCC är en av landets största och modernaste kongress- och evenemangsanläggningar. Nöjesfabriken med sina många möteslokaler, sin stora restaurangkapacitet och sina scener erbjuder outtömliga möjligheter för lyckade möten. Och för det riktigt stora mötet finns Löfbergs Arena, en av landets bästa evenemangsarenor. Eller varför inte mötas utomhus? I stadsparken Mariebergsskogen, här finns bland annat Sveriges största utomhusscen under tak.

Merparten av stadens hotell erbjuder naturligtvis också olika typer av konferenslokaler. Och välrenommerade Karlstads universitet har mängder av möteslokaler i olika storlekar.

I Karlstad finns omkring 1 500 hotellrum och 3 000 bäddar, det flesta med gångavstånd till såväl mötesanläggningar och kommunikationer som shopping, restauranger och nöjen.

Med Sola i bagaget, Karlstadsbornas gästvänlighet och alla toppmoderna anläggningar, är Karlstad idag en av landets hetaste mötesplatser.

Karlstad - evenemangsstaden

Alltid stora upplevelser

Karlstad är upplevelser. Välj mellan konserter, klubbspelningar, konst, musikaler och opera i världsklass eller spännande idrottsevenemang. Det är nästan alltid något på gång. På sommaren arrangeras bland annat Putte i parken, en av landets trevligaste musikfestivaler, och den stora friidrottsgalan Karlstad Grand Prix.

På vintern kan vi till exempel stoltsera med Sveriges största återkommande VM-arrangemang – Rally Sweden. Det är en fartfylld vinterfestival och världens publikvänligaste rally.

Nöjesfabriken bjuder ständigt på häftiga musikupplevelser. I Löfbergs Arena kan du uppleva världsartister, storslagna shower och TV-produktioner. Och Mariebergsskogen med sina gröna ytor och sin utomhusscen är den självklara sommarfavoriten.

Och självklart hockey

Hockeylaget Färjestad BK har varit i åtta SM-finaler på 2000-talet, något som talar sitt tydliga språk. Och Karlstadsborna älskar att fira deras SM-guld på Stora torget.

FBK:s hemmaplan, Löfbergs Arena, är en av landets bästa sport- och evenemangsarenor. Och bara ett slagskott bort hittar du Färjestadstravet, som bjuder på bland annat V75 och Unionstravet. Här avgörs även Rally Swedens sprintsträckor.

I Karlstad finns med andra ord arenor, möjligheter och engagemang för de flesta typer av arrangemang, oavsett om det handlar om kultur, idrott eller andra upplevelser.

Karlstad - universitetsstaden

Samarbete för framgång

Karlstads universitet är ett av landets yngsta och modernaste universitet. Och de närmare 12 000 studenterna sätter naturligtvis sin prägel på staden. Universitetet är känt för sitt omfattande samarbete med näringslivet. De är en stark och viktig partner i regionen, när det gäller kompetensförsörjning, forskning och utveckling.

Även det värmländska näringslivet präglas av samarbete. Det framgångsrika klustret The Paper Province samlar länets skogs- och pappersindustri. Tillsammans med sina hundra medlemsföretag samverkar de för att skapa nya affärsmöjligheter och utveckling. På liknande sätt arbetar klustret Compare inom IT- och telekomsektorn och klustret Stål & Verkstad i sin bransch.

I Karlstad kombineras tillväxt med ambitionen att skapa en bra och trevlig stad för alla att bo och leva i.

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret här så skickas dina synpunkter till den som är ansvarig för sidan. Skriv in din e-postadress så kan vi kontakta dig. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats!

      ×

Uppdaterad den